събота, 11 март 2017 г.

Искате да отслабнете?- Хранителен режим

Здравейте! 

Пиша за вас един много очакван блог, от който много хора се вълнуват особено по това време на годината, а именно как да отслабнем.

Преди да предприемете каквото и да било свързано с вашето тегло, трябва да знаете как работи вашият организъм.Не се опитвам да се правя на диетолог, говоря изцяло от моя опит.



1. Защо надебеляваме? 
Всички знаем, че когато изяждаме например вафла, ние вкарваме в тялото ни определен брой калории. Ако вие нямата нужда от тези калории в момента и не ги изгорите, те се запасяват под формата на мазнини.

2. Как горим калории?
За да изгорим калориите от вафлата, ние трябва да се движим. Факт е, че не само мускулите горят калории. Смилайки вафлата, организмът пак се нуждае от енергия и по този начин гори част от калориите на вафлата. Мозъкът гори най-много калории от всички части на тялото. Някаква всеобща лъжа, че само със спорт се свалят калории. Напротив, когато учим също горим калории.

3. Колко калории са ни нужни?
Зависи от много неща. В интернет има много калкулатори, които измерват от колко калории се нуждаете спрямо ръста, теглото и нивото ви на движение. 

4. Как да разберем колко калории горим?
Най-лесно става чрез ходене. Има много точни педометъри. Изтеглете си някой и ще знаете освен колко крачки сте извървели, колко калории сте изгорили. Така няма да съжалявате за следващата ви вафла.

5. Какво означава диета?
Най-важното, което трябва да знаете за диетите е, че не означават глад. Много ме дразнят изказвания като "От утре съм на диета" и като питам коя, отговорът най-често е "Ами просто ще ям по-малко". Не, хора, това не е начинът. Диета означава режим на хранене. Тогава се ограничаваме от някои неща, но не я ядем само плодове и зеленчуци. Салата не е здравословна вечеря, това е салата. Ако си създадете режим на хранене и ядете едни и същи неща, организмът ще го усети и ще започне да отслабва. Давам пример. Миналата година си измислих "Бананова диета". И не означава да ям само банани. Сутрин закусвах банан, а за междинно хранене някакви бисквити. Обядвам обичайните неща, които се готвят вкъщи и за десерт половин банан. След около два часа си правих сандвич с банан, звучи странно, но е вкусно. Представлява филия бял хляб, намазана с маргарин и отгоре банана. Вечерям обичайните неща, които се готвят вкъщи и за десерт портокал. Може да пробвате този режим. 

Ако искате да свалите 1-2 кг, най-добре не се захващайте с диета, а се хранете правилно, пълноценно или си направете режим. Пробвайте да промените нещо в начинът ви на хранене и нека ви стане навик. Например не пийте нищо по време на хранене, спазвам го вече повече от половин година. Или закусвайте Активия, но не пропускайте междинното хранене. Може да пробвате и разделното хранене или 90-дневната диета (имам най-подробни постове за нея).

И моля ви, помнете, че сте красиви такива, каквито сте. Не позволявайте щастието и самочувствието ви да зависи от килограмите.

Това е най-важното, което знам за диетите. Силно се надявам да съм помогнала на някого. Коментирайте, ако искате още постове на тази тема. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар